Menneskeskapt teknologi har alltid påvirket omgivelsene våre. I mange tilfeller er det lett å tenke at teknologi er negativt for miljøet, men slik trenger det ikke være. Teknologi kan også være svært behjelpelig og hjelpe til i kampen for en grønnere fremtid. I dette innlegget skal vi se hvordan ny teknologi kan forbedre verdens økologi.
Hva er egentlig økologi?
Aller først må vi gå inn i biologiens verden og forklare hva faget økologi går ut på. Økologi er vitenskapen om organismers forhold til miljøet rundt seg. Som kjent fra naturfagtimene på videregående, lever alle organismer i miljøer som påvirkes av levende (biotiske) og ikke-levende (abiotiske) faktorer. Menneskers teknologi blir dermed en abiotisk faktor, som i fremtiden kan være til hjelp, i stedet for å være en faktor som fører til mindre artsmangfold.
Hva slags ny teknologi kan være til hjelp?
Det enkleste vi kan gjøre for å hjelpe levende organismer, er å ta bedre vare på naturen, og dermed også miljøet til organismer som dyr og planter. De siste årene har vi tatt flere skritt mot en grønnere fremtid, og når denne teknologien blir implementert i større skala, vil det forhåpentligvis gi god miljøeffekt. Noen eksempler på dette er å på verdensbasis gå bort fra fossil energi, og gå gradvis mot større bruk av grønn energi. Noen eksempler på slike tiltak er elektriske busser i byene, elektrisk trikk, strøm fra solcellepaneler i private hjem, og så videre. Det vil føre til færre utslipp av karbondioksid. En annen spennende teknologi er karbonlagring, som kan bidra til at karbonavtrykket vårt går ned. Ved å bruke teknologien til å gjøre det vi kan for å hindre videre global oppvarming, hjelper vi alle organismer beholde miljøer som gir dem gode levevilkår.