Fem lovende norske tech-startups

Teknologien bak online gambling plattformer

Det skjer mye spennende på teknologifronten i Norge. Nå skal vi introdusere deg for på noen tech-startups som vi har stor tro på. Her finner du alt fra solcelleteknologi, finansplattformer, kameraprodusenter og et selskap som ønsker å revolusjonere bruken av nettbrett til skriving.

Hva er en startup?

Før vi går løst på listen, skal vi gå nærmere inn på hva en startup faktisk er. På norsk blir det mest beskrivende ordet oppstartselskap, men vi har lånt uttrykket «start up» fra engelsk og samskrevet dette. Begrepet er flittig brukt, særlig i media. Selv om det kan høres ut som en startup er et selskap som akkurat har blitt opprettet, er ikke dette alltid tilfellet. Et selskap som hadde oppstarten sin for 3-4 år siden er likevel i oppstartsfasen, og ønsker kanskje å lansere seg i nye markeder. Ergo vil de fremdeles bli ansett som en startup, særlig i de nye geografiske områdene de ønsker å etablere seg i.

1. Solcelleselskapet Otovo

Energiselskapet Otovo ble børsnotert i begynnelsen av 2021, og er et selskap mange har tro på når vi gradvis beveger oss mot et grønnere skifte. Otovo tilbyr solcelleteknologi og ønsker å bli størst på solceller i Europa. Otovo tilbyr en supereffektiv nettløsning hvor folk kan søke opp adressen sin, og få beskjed om hvor mange solcellepanel som passer på taket deres, og hvor det er lurest å plassere dem. Nettsiden sammenligner dessuten priser fra lokale installører. Med andre ord har de gjort valget om å gå for solceller enklere enn noen annen aktør på markedet. I løpet av få år har de blitt Nordens ledende leverandør av solcellepaneler, og vi tviler ikke på at de kan ekspandere og gjøre det svært bra i resten av Europa.

Fem-lovende-norske-tech-startups-1

2. Nettbrettprodusenten ReMarkable

ReMarkable jobber med å produsere nettbrett som skal erstatte notatbøker for godt. Her kan du skrible og tegne manuelt med penn, på en digital overflate som føles som å skrive på papir. I tillegg ser skjermen ut som et ark, uten det typiske nettbrettlyset som irriterer øynene. Ganske kult, eller hva? Du kan også konvertere håndskriften din til tekst og ta notater direkte på PDF’er.

I følge ABC Nyheter ble ReMarkable priset til 1 milliard kroner i 2019, og vi er spent på hvor dette techeventyret tar veien videre.

3. Kameraprodusenten Huddly AS

Huddly er en kameraprodusent som vil forbedre løsninger for digitale møter over nett, med webkameraer som tar i bruk kunstig intelligens. Selskapet ble børsnotert den 16. februar, og hentet inn 296 millioner til egenkapital. Huddly satser på å lage et webkamera av ypperste kvalitet, som bruker kunstig intelligens til å justere belysningen, slik at videooverføringer din blir seende profesjonell ut. Kanskje vil lyset være flatterende for hvordan du ser ut på kamera også? Coronapandemien har ført til økt bruk av hjemmekontor, og flere store selskaper som Telenor har offentliggjort at de ønsker å gi sine ansatte større mulighet til å jobbe hjemme i fremtiden. Ettersom det er trolig at flere møter vil gjøres digitalt fremfor å reise over lange avstander i de kommende årene, er Huddly en startup vi har klokketro på.

4. Bedriftsøkonomiløsningen Folio

Folio gjør det enklere å drive eget firma, fordi de gjør økonomistyringen helt ukomplisert med en egen app, bankkonto og til og med et eget bankkort! Folio holder oversikt over alle utgifter og inntekter, og automatiserer nesten hele regnskapet. Brukerne får også påminnelser om å laste opp kvitteringer dersom noe mangler, og overfører automatisk alle tall til regnskapet deres. Folio holder også styr datoer for viktige innleveringer og sørger for at man aldri går glipp av en tidsfrist. Dette er et smart regnskapsprogram, som tilbyr mye mer enn konkurrentene på markedet.

5. Kryptobørsen til MiraiEx Technologies

Helt til sist vier vi litt oppmerksomhet til Fin-tech-bransjen. MiraiEx er den norske startupen som har gjort det enkelt for nordmenn å investere i kryptovalutaer som Bitcoin, Etherium, Ripple (XRP) og Litecoin. I løpet av kort tid siden oppstart ble de godkjent av Finanstilsynet, og i dag kan man til og med bruke Vipps som verifiseringsmetode ved innlogging i portalen. Oslobaserte MiraiEx er en kryptovalutabørs som ble startet opp av teknologer med bakgrunn innen programmering. Målet deres er å gjøre det enkelt og trygt å handle kryptovaluta for «vanlige folk», altså at det skal være like tilgjengelig som handel av aksjer og fond. Ettersom det tidligere har vært mer komplisert å kjøpe digitale valutaer som Bitcoin, er det flott at Norge endelig har fått sin egen godkjente kryptobørs. Det blir spennende å følge med på selskapets fremtidige utvikling.

Related posts